Bahan A:
1 cawan gula pasir - x suke manis letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - optional
Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
semua bahan B diayak sekaligus
Bahan C:
4 biji telur - diblender
** Guna loyang bulat 9"
Cara-cara:
Semua bahan A digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Rehatkan sekejap bila dah sebati
Proses masak bahan A.. (kejap er..) |
Bahan B dimasukkan |
diselang-selikan dengan bahan C (telur) |
Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang bulat 9" yg digris dan dilapik kertas kalis minyak... (tapi aku xlapik nan kertas pun...)
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.
Bungkus penutup kukusan supaya kek tak kena wap.
Ni la hasilnye... |
Macam tak percaya jer... first attempt nye hasil... |
Untuk topping lak....
100gm susu cair/susu segar/susu tepung @ susu pekat di bancuh air.
- Panaskan secara double boiler (gune api sederhana je..) pastu masukkan cooking choc yg dah cincang kecik-kecik.
- Bile coklat cair tutup api.
- Sejukkan sekejap then curahkan atas kek..
Ni terlebey skey topping nye.... |
Selamat mencuba ;)
Note: Thanks to Teacher Ida yang sudi share resepi... Teacher Ida ni terer masak macam-macam... Aku tengah-tengah nak mencari kerajinan macam dia ni la...
yum yum yum... sedapppp yer.... huhuhu bila dapat wat sendiri lak...
ReplyDeletemengancam! dan senang.. insyaAllah akak cuba lah buat.. tq hani for the recipe..
ReplyDeletelieza : nanti ade potluck yer.. usop suh owg wat kek....
ReplyDeletekak sham : try le buat kak..aritu lupe nak amek choc rice kat umah mak.. tu yg tabur manik2 tuh jer..