Kali ni... Aku tergerak hati nak memuding lak... Hehehehe... Sebab tak penah try buat sebelum ni.. Aku tatau pun senang amat rupenye nak buat puding kastard ni... Cessss...
Ni resepi yang aku gune.. Amek kat mane...? Entah, aku pun lupe...
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (aku gune yang ala krim tu...)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
In da making... |
Cara nak buat :
- Campurkan semua bahan di atas ke dalam satu bekas. Gaul sehingga sebati (it won't take long.. memule aku pun ingat cam maybe lame nak gaul... rupenye takde la lama mane pun..)
- Pastu masukkan ke dalam kuali... Ye, kuali.. jangan masukkan lam periuk.. susah nak kacau nanti...
- Masakkan di atas api sedehana hingga pekat berkilat.. (yang ni kene lama if api betul-betul sederhana or kecik.. But, if you brave enough nak gune api besar.. ikut suke ler... tapi kene kacau lelaju ler.. kang tak pasal-pasal hangit..)
- Bile dah masak, masukkan ke dalam bekas... Sejukkan...
- Lepas dah sejuk, baru masukkan lam peti ais...
- Potong dan hidangkan....
Hasilnya... Lil bit lembut sal aku masukkan lam fridge kejap je... |
No comments:
Post a Comment